Mental og kognitiv præstation

Kan du optimere din kognitive præstation ved hjælp af din fysiologi?

De fleste ved efterhånden, at vores mentale tilstand er tæt forbundet med vores fysiske tilstand. Men vidste du, at du rent faktisk kan optimere din kognitive formåen ved at skrue på nogle fysiologiske parametre?

Mental og kognitiv præstation er faktisk i rigtig høj grad afhængig af vores fysiologi. Fysiologi handler i den her forbindelse om søvn, kost og bevægelse.

I sportens verden har det længe været ”common sense” (og et stort fokusområde), at træne og udvikle mental balance. For topsportsfolk er den mentale balance nemlig evident, afgørende for de fysiske præstationer. Og efterhånden er der flere og flere i erhvervslivet, der får øjnene op for, at den sammenhæng også gælder den anden vej…

De fleste af os har fra tid til anden perioder, hvor vi ikke helt får passet vores søvn, motion og hvor vores madvalg bliver derefter... 

Og uden at der i øvrigt behøver at være andet galt, sker der det, at bliver vi dvaske, kognitivt langsommere og uoplagte. Mange af os bliver også humørmæssigt påvirket vores lunte bliver simpelthen kortere. Vi arbejder generelt dårligere, bliver mindre kreative og innovative, vi mister overblikket, vi er mindre rummelige overfor vores kollegaer og bliver generelt bare mere egocentrerede og selviske. Vi kan blive fanget i en form for negativ spiral, hvor vi ikke er den bedste udgave af os selv.

Sådan optimerer du din kognitive præstation

Uanset om det alene er søvnen, motionen og kosten der er udfordringen, eller om der også er andre mere stress-relaterede udfordringer bag, så kan det at opretholde en fysiologisk balance være nøglen til at optimere din kognitive og mentale formåen. Og det kan meget nemt være det skridt, der er muligt for dig at tage. Noget, som du selv kan gøre noget ved NU.

Det handler om at få taget hul på rejsen, hvor den negative spiral vendes til en positiv spiral.

Her er søvn absolut afgørende. Søvn har utrolig stor betydning for vores trivsel og kognitive formåen generelt. Et spændende review* (der samler op på flere søvnstudier) viser, at vi ved søvnunderskud har større tendens til at blive frustrerede, utilgivende, intolerante, uempatiske, nervøse, deprimerede og selvoptagede. De faktorer er ikke just vejen mod mental balance og overskud. Mental balance og overskud er altafgørende for din evne til at indgå i samarbejde med andre mennesker. Vores nervesystemer påvirker i høj grad hinanden - vi smitter (læs evt. mere om vores nervesystems evne til at smitte her)! 

Og vidste du, at din krop og hjerne restituerer væsentligt hurtigere, når du er fysisk aktiv?

Studier peger faktisk på, at vores stress-restitutionsbalance forbedres væsentligt, når vores konditionsmæssige form forbedres**. Det kan være en gavnlig information til dig, der har behov for at kunne modstå en stressende hverdag i en periode...

Vi ved allerede, at vores vækstfaktorer i hjernen (særligt proteinet BDNF) frigives i langt større mængder, når vi er fysisk aktive. I samme studie ser det i øvrigt ud til, at intensiteten af vækstfaktorerne er proportionel med frigivelsen og påvirkes negativt af sukkerholdig mad***.

Vækstfaktorer i hjernen er HELT afgørende for vores evne til at regenerere og skabe nye forbindelser i hjernen så det er altså vigtig information, at dette påvirkes af både vores kost og vores motionsvalg...

Lars Raundahl Rasmussen fra Raundahl Performance udtaler:

”Det er vist på mange populationer, at kost efter Fødevarestyrelsens anbefalinger, en sund søvnhygiejne og regelmæssig fysisk aktivitet som anbefalet af Sundhedsstyrelsen, påvirker vores velbefindende og modstandsdygtighed overfor erhvervelse af sygdomme og lidelser. Der er stigende evidens for, at de samme områder spiller ind på vores kognitive formåen (hjernens præstation, udholdenhed og sundhed) i langt større grad end tidligere anslået. Det er nu muligt at erhverve datadrevet viden om, hvorledes den enkeltes fysiologi påvirkes af den aktuelle livsstil. Derved kan individuelt skræddersyede indsatsområder til optimering af ressourcer, sundhed og præstation iværksættes.” Læs mere her og læs mere om en kursusdag med fokus på mental og fysisk optimering her.

Så pas på din fysiologi og pas din:

Din kognitive og mentale formåen er din præstationsevne! Det er den, du skal leve af og den du skal have det godt med – mange år endnu... 

God fornøjelse😊

 

* Sleep deprivation and cognitive performance, fra bogen ‘Sleep deprivation and economic burden’ (pp. 209-229)

** https://www.firstbeat.com/en/ 

***Romain Meeusen, Sports Med (2014) 44 (Suppl 1):S47–S56. Det der sker ved fed mad eller ingen bevægelse er, at vi får en form for inflammatorisk tilstand i hippocampus (S. Spencer et. Al, 2017). Hippocampus er et vigtigt link til vores arbejdshukommelse – det vi også kalder korttidshukommelsen.

Camilla Mehlsen

mail@prospectu.dk tlf: 53 63 94 32

Lars Raundahl Rasmussen fra Raundahl Performance udtaler:

"Det er nu muligt at erhverve datadrevet viden om, hvorledes den enkeltes fysiologi påvirkes af den aktuelle livsstil. Derved kan individuelt skræddersyede indsatsområder til optimering af ressourcer, sundhed og præstation iværksættes." SE MERE
Lad os tage en snak

Book et møde

Tag Skridtet
Kontakt

Lad os udfolde dit potentiale

Kontakt
ydelserne

Prospectu tilbyder

Prospectu tilbyder foredrag, kurser, workshops og individuelle forløb for ledere og virksomheder.

Workshops, foredrag og kurser

I Prospectus workshops, foredrag og kurser sættes der fokus på relevante udfordringer for jeres virksomhed. Sammen arbejder vi med jeres kultur - med konkrete værktøjer til at håndtere netop jeres udfordringer på i jeres strategiske retning.

Læs mere

Individuelle forløb

Med rigtig mange coachingspecialer i rygsækken, sammensættes et målrettet, individuelt forløb med coaching, som sigter mod personlig indsigt og udvikling.

Læs mere

Interim opgaver

Jeg tilbyder løsning af interim opgaver, eksempelvis som interim direktør/økonomichef i mindre og mellemstore virksomheder eller med assistance til konkrete, ledelsesmæssige opgaver i en mellemperiode

Læs mere
Kundeudtalelser

Det siger mine kunder

Anne Skjødt Møller, HR Partner, DIS Study Abroad

”Camilla er en meget dygtig formidler. Det er en imponerende viden hun har om selvindsigt og -udvikling. Hun formår at præsentere sine budskaber med overbevisning og indlevelse, så den enkelte får konkrete værktøjer at bruge efter hendes kurser er afsluttede.”

Morten Lønsbo, Partner, statsautoriseret revisor, GLB Revision

”Det har været en sand fornøjelse at have Camilla som coach. Hun havde nemt ved at forstå mig og havde de rigtige løsninger på mine udfordringer, som jeg havde på min rejse. Hun hjalp mig virkelig meget med at få min viden ud på en præsentabel måde, og jeg dermed fik mere styr på min nervøsitet.”

Per Thomas Dahl, Direktør, CLT Denmark A/S

”Super indsigtsfuldt kursus hvor selvindsigt kombineret med viden om de øvrige personprofiler fra Enneagrammet, helt klart vil bidrage positivt til min interaktion med omverdenen og i særdeleshed i mit daglige lederskab. Camilla er saglig, dygtig og meget nærværende som underviser og facilitator.”